La història del bàsquet de Piera s’inicia a les escoles, més o menys al curs 1978-1979. L’escola pública Herois de Bruc i l’escola Acadèmia Apiària, formen equips de bàsquet amb les alumnes de 5è i 6è d’EGB. Aquests equips participaven en una competició escolar que hi havia en aquella època.

Va ser quan aquestes alumnes acaben els estudis a l’escola (8è d’EGB), que els entrenadors de l’escola Acadèmia Apiària decideixen formar un club, que naixeria amb el nom de Club Natació Piera ja que neix vinculat amb la piscina municipal.

Equip de bàsquet femení de l’Escola Herois del Bruc
Equip de bàsquet femení de l’Escola Acadèmia Apiària
Imatges del partit entre l’escola Apiària i els Herois del Bruc

Per marcar un abans i un després entre els equips que cada escola tenia i començar un de nou que representés al poble de Piera, els entrenadors d’ambdues escoles, van organitzar un partit entre l’Acadèmia Apiària i els Herois del Bruc, per fer la cloenda com equips d’escola i formar el nou equip de Piera. Aquest partit es va jugar a les instal·lacions de l’escola pública, actualment aquest edifici l’ocupa l’Institut Salvador Claramunt.

Els primers entrenadors que van ajudar a arrencar amb el bàsquet a Piera van ser en Francesc Jorba i en Santi Rigol, als qui van oferir un lloc com a entrenadors dels primers equips femenins a Piera.

És amb el Club Natació Piera que l’equip de bàsquet es federa i comença a participar per primera vegada en la lliga l’any 1980.

 

Imatge del primer equip femení (infantil) federat, en la que estan els dos entrenadors fundadors del club (a l’esquerra, en Santi Rigol i al seu costat, en Francesc Jorba)

Cal diferenciar, en aquell precís instant, que l’equip de Piera no tenia un pressupost per fer front a les despeses, és a dir que l’economia no arribava ni per a subsistir, i per tant, l’equip era font de patrocini de moltes empreses del poble, tant al poliesportiu com a la indumentària que portaven les jugadores. Les famílies de les jugadores pagaven un quota que servia exclusivament per a pegar l’arbitratge dels partits.

Fotografia d’en Joan Múrcia

És precisament en aquest punt, l’economia, que cal destacar un factor molt important: la gran col·laboració d’un home que es deia Joan Múrcia, qui de forma totalment generosa i altruista, proporcionava el necessari per fer tornejos que es duien a terme a Piera, a l’estiu, amb el nom de Trofeus Joan Múrcia. El primer torneig que es va jugar va ser l’any 1981 i el va guanyar l’equip del Piera. Aquesta competició es va fer durant 6 anys consecutius, l’ última va ser el 28 de setembre de 1986. Hi participaven totes les categories que el Club Natació Piera tenia en aquells moments: cadet, juvenil i júnior. Es feien quadrangulars, quatre equips, que per sorteig quedaven emparellats, l’equip guanyador de cada partir jugaven la final, i els perdedors el tercer i quart lloc.  

Fotografies del primer torneig Joan Múrcia
Imatge de l’equip guanyador del sisè i últim trofeu Joan Múrcia

Després d’una etapa de set anys de bàsquet femení a Piera (1980-1987), es va produir una dissolució dels equips, cosa que va portar al bàsquet femení a tancar les portes. Això es va deure a que les participants dels equips van acabar els estudis de BUP i COU, i aleshores havien d’anar a la universitat. Moltes van anar a viure a Barcelona, d’altres els horaris no els permetien entrenar i jugar, i això va ser el que va posar el punt i final al bàsquet femení a Piera, en aquell moment.

Imatge de les segones i últimes 24 hores d’esport.
Imatge de l’equip bàsquet masculí, amb en Santi Rigol al centre (1992)

Un cop acabada aquesta etapa del bàsquet femení a Piera, s’inaugura l’any 1987 el bàsquet masculí. Com al voltant del bàsquet femení i de tots els equips que el formaven, hi havia molts entrenadors i nois que ajudaven, aquests són els que una cop finalitzada la seva tasca dins el bàsquet femení, van formar equips masculins per poder competir.

No va esdevenir un equip amb tanta popularitat ni tants guanys com el femení, però va tenir el seu lloc com a esport a Piera.

El bàsquet masculí va romandre durant sis anys (fins al 1993) i a partir d’aquí es van tancar les portes (temporalment) a un esport que va aportar grans moments tant al Poble com als participants i seguidors del bàsquet.

No va ser fins a quinze llargs anys desprès (2005) quan novament es va reprendre el bàsquet a Piera, arrel de l’interès de nois i noies per l’esport, i també de pares que volien reinstaurar el bàsquet al poble.

Torneig de MiniBàsquet 3x3 de la festa Major de Piera (2010)
Torneig de bàsquet 3x3 de la festa Major de Piera (2010)
Infantil Masculí, Campió en les finals intercomarcals dels Jocs Escolars a Igualada (2014)

Durant aquests quinze anys que porta vigent el bàsquet a Piera, s’ha pogut reprendre l’harmonia que hi havia en ell, fent que els participants i tota la gent involucrada en ell, gaudís plenament de l’esport.

S’ha aconseguit ampliar la quantitat de equips en el club, des de categoria premini fins a els sèniors, i d’aquesta manera portant el bàsquet a tothom que el vulgui practicar.

Presenatció d'equips (2019-2020)

Agraïments a Josep Sánchez Garcia, Jugador del sots 25 del Basquet Piera per cedir fragments del seu treball de recerca.